Verticale teelt

Door het gebruik van een meerlagen systeem is het mogelijk om in een verticale teelt de gewassen te kweken. Op deze manier van kweken wordt de ruimte van een kas optimaal benut. Het toepassen van een meerlagen systeem zorgt ervoor dat kwekers via een verticale teelt kunnen kweken. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor de opkweek van tulpen. Daarnaast is het mogelijk om deze verticale teelt uit te bruiken met LED verlichting, waardoor de groei van de teelt wordt bevorderd.

Meerlagen systeem
verticale landbouw

Wat is verticale teelt / meerlagen systeem?

Een meerlagen systeem, ofwel verticale teelt, is een methode waarbij gewassen in verschillende lagen boven elkaar worden geteeld zonder natuurlijke zonlicht. Hierdoor is het mogelijk om eigen gecreëerde groeiomstandigheden te creëren, zoals licht, temperatuur en vochtigheid. Deze groeiomstandigheden zijn in een verticale teelt of meerlagen systeem eenvoudiger te controleren en te optimaliseren. De gewassen krijgen precies wat zij nodig hebben om te groeien, waardoor de ontwikkeling van de gewassen wordt verbeterd. Op deze manier kan een kweker jaarrond kweken onder de juiste gewenste omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een verticale teelt / meerlagen systeem?

Een belangrijk voordeel van het kweken via een meerlagen systeem is dat de gewassen gecontroleerd gekweekt kunnen worden. De groeiomstandigheden kunnen per verticale teelt bijgestuurd worden, waardoor een kweker jaarrond onder de beste omstandigheden kan kweken. Daarnaast wordt het verbruik van water verminderd, is het mogelijk om te besparen op landbouwgrond en worden pesticiden overbodig. Benieuwd naar alle voordelen en wilt u graag weten of een meerlagen systeem ook geschikt is voor uw kwekerij? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs via 010 52 12 644.

verticale teelt

Een duurzame oplossing

Een verticale teelt is een duurzame oplossing, doordat de kweker meer gewassen kan telen op een minder grote oppervlakte. Hierdoor is een kweker niet langer beperkt tot het aantal percelen van een land. Daarnaast heeft een kweker minder bronnen nodig, doordat bronnen duurzaam ingezet kunnen worden. Tijdens een meerlagen systeem is het zelfs mogelijk om 95% minder water te gebruiken dan met een traditionele landbouwmethode. Het water wordt namelijk per laag opgevangen en opgenomen.

Verschillende kwekers gingen u al voor met een meerlagen systeem om te kweken door middel van een verticale teelt. Deze duurzame manier van kweken is geschikt voor vele kwekers. Indien u graag wilt weten of een meerlagen systeem ook voor uw organisatie geschikt is, neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Per project geven wij passend advies, waardoor wij ook u kunnen verder helpen in de ontwikkeling van een meerlagen systeem.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact met ons op.
Een moment geduld aub..