Verticale landbouw

Verticale landbouw, verticaal kweken of een verticale kas; het zijn allemaal andere benamingen voor een vertical farming, echter betekent het allemaal hetzelfde. Een verticale landbouw - ofwel een vertical farm - houdt in dat planten en andere gewassen in een installatie bovenop elkaar worden gekweekt. Zo kan er op een mindere oppervlakte veel meer planten en andere gewassen worden gekweekt in hetzelfde tijdsbestek.

KG Systems helpt verschillende tuinbouwbedrijven aan een nieuwe verticale kas met de juiste advies en ontwikkeling, echter is het ook een relatief nieuw begrip. Hierdoor beantwoorden wij verschillende vragen om voor uw organisatie het antwoord te bieden of een vertical farming of een verticale kas ook voor uw bedrijf geschikt is.


Vertical Farming Over ons
Verticale landbouw

Wat is een verticale landbouw?

Een vertical farming kan voor de ene kweker een bekend begrip zijn en voor een andere kweker relatief nieuw. Er zijn verschillende benamingen voor een vertical farming. Leest u meer over een verticale landbouw, een verticale kas of verticaal kweken, dan duidt dit allemaal een vertical farming aan. Maar wat houdt een vertical farming - ofwel een vertical landbouw - nu precies in? Een vertical landbouw is een vorm van kweken waarbij gebruik gemaakt wordt van verticale gestapelde kweeklagen. Het bijzondere aan een vertical farming is dat het vrijwel overal mogelijk is; een fabriekshal, kantoor winkel of een hoogbouw in een grote stad, zoals New York, Dubai of Amsterdam. Tevens is het ook mogelijk om een verticale farming in een verticale kas te realiseren.

Wat zijn de voordelen van een verticale landbouw in een verticale kas?

Planten of gewassen kweken in een verticale kas kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste kunnen er verschillende lagen boven elkaar worden gekweekt. Dit is duurzamer, efficiënter en een kweker kan beter gecontroleerd telen. Dit resulteert in minder gebruik van pesticiden, geen emissie van voedingsstoffen, minder gebruik van water en minder landgebruik.
Door de gewassen in een verticale kas te kweken, kunnen de teeltlagen jaarrond met dezelfde hoeveelheid en kwaliteit van de productie worden geteeld.
Daarnaast is een verticale kas geschikt in grote steden. Helaas komen er steeds meer leegstaande gebouwen of grote kantoorpanden. Door met een verticale landbouw deze ruimte te benutten, ontstaat er een veilige route om de steden lokaal geproduceerde vers voedsel te leveren. Dit resulteert in minder brandstofverbruik en inkoopkosten, aangezien een verticale kas de teelt dichtbij huis haalt.

Voor wie is een verticaal kweken in een verticale kas geschikt?

Zoals eerder beschreven, is een verticale kas op veel plekken mogelijk, waaronder een kantoorpand, fabriekshal of een kas. Hierdoor is verticaal kweken een oplossing voor boeren in de stad, maar ook kwekers op het land. Vertical farming is geschikt voor iedereen die efficiënter, duurzamer en jaarrond wilt kweken. Bent u benieuwd wat ook de mogelijkheden voor uw organisatie zijn? Neem gerust contact met ons op!


Wat kunt u verticaal kweken?

Snelgroeiende gewassen worden vaak gebruikt in een verticale kas, zoals sla, spinazie, basilicum, rucola, boerenkool, koriander, snijbiet of bieslook. Vooral verse producten kunnen zeer goed in verticaal gekweekt worden door de kortere transportduur. Deze voorbeelden zijn uitermate geschikt voor een stad om lokaal voedsel te produceren.
Tevens is het ook mogelijk om verschillende planten en bloemen te kweken in een verticale kas, waaronder tulpen. Uiteraard zijn deze voorbeelden slechts een idee, maar zijn er nog veel meer mogelijkheden om te kweken in een vertical farm.

Is een verticale kas de toekomst?

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de verticale landbouw. Niet alle planten en gewassen kunnen op deze manier gekweekt worden, waardoor de traditionele kassen onmisbaar blijven. Wel is het een voordeel dat een verticale kas gerealiseerd kan worden in een grote stad of in gebieden met een slechte grond en klimaat. Hierdoor hoeft een kweker nooit meer een slechte oogst te krijgen door de fijne omstandigheden in een vertical farming. We zullen steeds meer verticale kassen zien verschijnen, want het aantal mensen op de wereld blijft groeien. Hierdoor wordt de ruimte op het land ook steeds beperkter.

verticale landbouw

KG Systems realiseert een verticale kas voor de tuinbouw

Zoals eerder beschreven, zullen verticale kassen steeds meer ontwikkeld worden. Een vertical farming heeft veel voordelen en dat weet KG Systems als geen ander. KG Systems ontwikkelt en realiseert verticale kassen over de hele wereld, waaronder Dubai en Amsterdam. Met meer dan 20 jaar ervaring is KG Systems de koploper op het gebied van innovatieve tuinbouwsystemen. Wij bieden de oplossing voor elk project door onze persoonlijke benadering en advies. Wij ontwerpen, produceren en installeren volledig in eigen beheer.

Wilt u ook graag de mogelijkheden voor uw organisatie weten of bent u benieuwd wat KG Systems nog meer voor u kan betekenen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen via het onderstaande contactformulier.

Bent u wellicht op zoek naar een andere oplossing? Wij kunnen u ook adviseren op het gebied van kweektafelsystemen, automatiseringen en intern transport.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact met ons op.
Een moment geduld aub..